Dosadašnje interpretacije renesansne filozofije u Hrvatskoj i uloga i značenje časopisa Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine

Banić-Pajnić, Erna (2014) Dosadašnje interpretacije renesansne filozofije u Hrvatskoj i uloga i značenje časopisa Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine. Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine, 40 (1 (79)). pp. 233-249. ISSN 0350-2791 (Tisak) ISSN 1847-4489 (Online)

[img]
Preview
Text
2.05_Erna_Banic_Pajnic_Dosadasnje_interpretacije_renesansne_filozofije_u_Hrvatskoj_233_250.pdf - Published Version

Download (300kB) | Preview
Official URL: http://www.ifzg.hr/casopisi/prilozi/

Abstract

Polazište rada predstavlja konstatacija o značajnim promjenama u intenzitetu i načinu istraživanja renesansne filozofije do kojih dolazi u zadnjih sto i dvadeset godina. Polazišno je pitanje rada koliko se istraživanje renesansne filozofije u Hrvatskoj odvijalo pod vanjskim utjecajima, a koliko je bilo potaknuto interesom za vlastitu filozofsku tradiciju. U tekstu se navode svi povjesničari filozofije koji su se u navedenom razdoblju bavili renesansnom filozofijom, a znatnije su utjecali i na istraživanje te filozofije u Hrvatskoj. Naročito se ističe značenje suvremenih istraživanja koja započinju u prvoj polovici, a bivaju intenzivirana sredinom 20. stoljeća. Jedan od razloga tog intenziviranja rada na renesansnoj filozofiji jest kriza modernog svijeta, koji se u potrazi za izlazom iz krize okreće svojim korijenima u renesansnom mišljenju. Osim tog momenta na intenziviranje interesa za renesansnu filozofiju u Hrvatskoj utjecalo je intenziviranje istraživanja djela hrvatskih renesansnih filozofa. Prijelomnom točkom u tom istraživanju drži se rad na renesansnoj filozofiji Vladimira Filipovića i pokretanje časopisa Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine. U drugom dijelu teksta na temelju analize tekstova u dosadašnjim brojevima Priloga pokazuje se kako je u tom časopisu zastupljen suvremeni pristup istraživanju renesansne filozofije.

Item Type: Article
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > B Philosophy (General)
Depositing User: Maja Šoštarić
Date Deposited: 23 Nov 2017 13:31
Last Modified: 23 Nov 2017 13:31
URI: http://eprints.ifzg.hr/id/eprint/634

Actions (login required)

View Item View Item