Probno istraživanje gledišta studenata o odnosu vjere i znanosti (Students’ Views on the Relationship between Religion and Science – A Pilot Study)

Vukelja, Tihomir and Šunjić, Marijan and Kutleša, Stipe and Kožnjak, Boris (2011) Probno istraživanje gledišta studenata o odnosu vjere i znanosti (Students’ Views on the Relationship between Religion and Science – A Pilot Study). In: Suvremena znanost i vjera. Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa, Mostar, 29. i 30. listopada 2010. Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta; Filozofska fakulteta, Mostar, Ljubljana, pp. 273-294. ISBN 978-9958-690-81-5

[img] Text
4-Probno istrazivanje gledista studenata o odnosu vjere i znan.pdf - Published Version
Restricted to Registered users only

Download (212kB)

Abstract

Odlučujuća uloga znanosti i religije u oblikovanju svjetonazora nameće nužnost uspostave stvarnoga dijaloga među njima, koji svoju svrhu može ispuniti samo ako dosegne šire krugove društva. Prvi korak k uspostavi takva dijaloga svakako bi trebalo biti formiranje jasne, na empirijskom istraživanju utemeljene predodžbe stavova o odnosu vjere i znanosti koji prevladavaju u društvu, a koji su često pod jakim utjecajem društvenih okolnosti, ideologije i tradicije, te utvrđivanje prijepornih točaka. U svrhu pripreme za takvo istraživanje je na uzorku od 246 studenata Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta i Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu provedena probna anketa o nazorima na odnos vjere i znanosti. U radu su prikazani rezultati ankete te statistička analiza tih rezultata, iz koje slijedi i) da se na temelju ove ankete unutar istraživane skupine ne zapaža uzajamna ovisnost vrste pohađanoga studija i stavova o znanosti, ali se zapaža uzajamna ovisnost vrste pohađanog studija i stavova o vjeri ; ii) da se na temelju ove ankete unutar istraživane skupine ne zapaža uzajamna ovisnost stavova o vjeri i stavova o znanosti ; te iii) da se na temelju ove ankete unutar istraživane skupine ne zapaža ovisnost stavova o odnosu vjere i znanosti niti o stavovima o znanosti niti o vrsti pohađanoga studija, ali se zapaža jaka ovisnost stavova o odnosu vjere i znanosti o stavovima o vjeri.

Item Type: Book Section
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > B Philosophy (General)
Depositing User: Maja Šoštarić
Date Deposited: 13 Feb 2019 10:59
Last Modified: 18 Jan 2021 11:02
URI: http://eprints.ifzg.hr/id/eprint/820

Actions (login required)

View Item View Item